BILDBOKEN

Alla kan öva upp sin förmåga att skapa, rita, måla och vara kreativ. I denna kurs kommer du att få ta del av ”teckningens grunder” –  där du övar ditt seende, olika tekniker och knep att ta till när man skapar bilder. Vi kommer att samla alla övningar i en bok – din egen lärobok i bild. Vill du bli riktigt duktig bör du nog öva hemma också – då räcker det oftast inte att bara rita på bildlektionerna.

UPPGIFTEN

BILDBOKEN – STEG FÖR STEG

Vi börjar med att tillverka framsidan och själva boken. Detta skall blir din lärobok i bild när vi är klara med kursen, så tänk på att vara noggrann under arbetets gång. 

  1. Gör en kul och personlig framsida till din Bildbok. 
  2. Tillverka själva boken:gör en bokJPG
  3. Klistra in förordet och illustrera texten med egna bilder och färger. Förordet skall sitta på vänster sida på första uppslaget.
  4. Klistra in innehållsförteckningen .

TECKNINGENS GRUNDER

1.ÖVA ATT SE: Teckna av din hand utan att titta på pappret. Teckna av en bild upp och ned.

Teckna av leksaker i korta pass. 5 minuter per leksak.

Teckningens grunder jpg

Öva att se genom att teckna av.

2. LÄR KÄNNA PENNAN: Testa olika grafitpennor (2H-9B) och skapa ett eget symmetriskt mönster med olika valörer.

3. SKAPA DJUP: Vi går igenom tre knep för att skapa djup i bilder: överskärningar, skuggor och perspektiv.

Skärmavbild 2020-02-12 kl. 15.39.28

4. FÄRGLÄRA: Vi går igenom grunderna i färglära och börjar med att kika på vad färg är och hur det kommer sig att vi kan se färg.

5. FÄRGCIRKEL: Måla en färgcirkel som innehåller färgerna GUL, gulorange, ORANGE, orangeröd, RÖD, rödlila, LILA, blålila BLÅ, blågrön, GRÖN, gulgrön.

Skärmavbild 2020-02-27 kl. 21.07.53

Färgcirkel

6. KOMPLEMENTFÄRGER: Måla en frukt i valfri färg och använd fruktens komplementfärg som bakgrund.

7. VALÖRNYCKEL MED SVART OCH VITT: Välj en kulör (färg) och blanda med vitt. Försök få så många olika valörer som möjligt. Gör samma sak med svart.

Valörnyckel jpg

8. SKAPA DJUP MED FÄRG: Måla en kub och försök få den att se 3-dimensionell ut med hjälp av skugga, eller måla ett landskap med s.k luftperspektiv. Placera ett träd i förgrunden för att skapa större känsla av djup.

9. FÄRGKOMPOSITION: Måla en fri komposition med hjälp av svarta konturer och färgfördrivningar.

IMG_1293 14-21-22

Färgkomposition

HELA BILDSPELET OM FÄRG:

GRAFISK DESIGN

I filmen nedan får du lära dig grunderna i grafisk design. Alla webbsidor, böcker, affischer och tidningar är designade av någon, och det är ett yrke som man kan studera till på olika utbildningar, t.ex Malmö Högskola

INSPIRATION

Din framsida skall innehålla ordet BILD, ”Bildboken” eller ”Bildbok” och ditt namn – för övrigt är det fritt fram att utforma den som du vill. Du väljer själv vilken teknik du vill arbeta i.