Serier – pinsamt och hemligt

 

Serier är mer poppis än någonsin och många unga både läser och ritar egna serier. Även vuxna läser och gillar serier och en del har som jobb att rita serier.

När man ritar serier kan man använda bara bilder, eller både bilder och text, för att berätta något. Vi kommer att jobba både med bilder och text. Det spelar inte så stor roll om man kan teckna bra eller inte – alla har sin egen stil – men man måste planera sin berättelse noga och välja ut de bilder man behöver för att den som läser serien skall förstå vad man menar.

STILAR

Exempel på olika seriestilar:

Detta bildspel kräver JavaScript.

UTTRYCK

När man ritar serier är det bra att kunna rita människor. Här får du lite tips när det gäller kroppen, rörelser och olika uttryck:

IMG_1920

DJUP

Genom att jobba med överskärningar visar man vad som är framför och bakom. Det är ett sätt att skapa djup i bilden. Andra sätt är att lägga på skugga eller använda sig av perspektiv.

BILDUTSNITT

Exempel på olika BILDUTSNITT:

Detta bildspel kräver JavaScript.

LAY OUT

Exempel på hur du kan rita upp dina rutor. I klassrummet finns mallar som du kan använda om du vill.

SERIETECKNARE

Marjan Satripais ”Metropolis” är en fantastisk skildring av hur det är att leva i och fly en diktatur. Här kan du se exempel från hennes animerade film:

Här ser du exempel på en uttrycksfull tecknarstil i Johanna Dranger Rubins animerade  ”Fröken Märkvärdig”, här med danska tal.

Möt Liv Strömqvist som jobbar som serietecknare: