Övningar när du har vikarie i bild

När din vanliga bildlärare är sjuk kan det vara svårt för en vikarie att fortsätta där vi slutade. Materialet är inlåst i olika skåp och det är svårt att hitta. Dessutom är det viktigt att materialet används på rätt sätt – något en vikarier inte alltid känner till.

Du skall därför göra några övningar som du kan göra med det material som finns framme i salen. I slutet på lektionspasset tar du foto på det du gjort och dokumenterar i din bildmapp i Drive. Döp ditt foto till ”Vikarie” och aktuell vecka.

1. HÄNDER

Escher

På bilden ovan ser du en teckning av den kända konstnären M.C Escher. Han var en väldigt duktig tecknare och är mest känd för sina omöjliga figurer. Din uppgift är nu att öva på att teckna av din egen hand. Teckna den ur olika vinklar. Använd blyertspenna och sudd. Skugga och jobba med valörer för att få dina teckningar att se tredimensionella ut. 

Exempel: 

Tecknade händer

2. SKOR

Van Gogh är i dag en av västvärldens mest kända konstnärer, och hans tavlor säljs för miljontals kronor.  Själv levde han ett fattigt liv och sålde inte en enda tavla under sin livstid. Hans bror Theo fick därför hjälpa honom med pengar så att han kunde få ägna sig åt det han älskade: att måla. Han studerade många föremål nog, bl.a sina skor. Din uppgift är nu att ta din ena sko och teckna av den. Färglägg din teckning med färgpennor. 

3. ILLUSTRATION 

Läs texten om de tre bockarna Bruse. Välj ut något i sagan som du vill illustrera. Du bestämmer själv vilken målgrupp du vänder dig till, d.v.s vilken ålder den som skall se och läsa sagan har. Rita din bild på ett A4 och färglägg i valfri teknik. 

4. LIVETS TRÄD

Träd är livsavgörande för oss människor. I denna övning skall du rita och måla din hyllning till våra fantastiska träd. Det är fritt fram att använda din fantasin för att göra ditt träd precis så magiskt som det är.

Livets träd