Animationer – med klippteknik

I denna uppgift skall du testa att göra en ”flipp-bok” och en kort film med stop motion.  Med hjälp av färgat papper och olika material skapar vi  miljöer som vi använder i våra filmer. Vi kommer att  använda klippteknik och därmed använda kameran riktad mot golvet. Vi jobbat i iMovie, eller annat lämpligt program för animation.

FLIPPBOK

STOP MOTION

Vad är stop motion? Titta på exempel och tricken bakom. Filmen är på engelska, men man förstår ganska mycket ändå genom att titta på bilderna.

STOP MOTION

Lätt program som du snabbt kommer in i. Här följer en lite introduktion. Det är engelskt tal – men titta på bilderna, så förstår du nog ändå.)

iMovie

Detta program är lite svårare och det kan ta lite tid att förstå hur programmet fungerar. Prova dig fram – gärna tillsammans med en kompis. Här får du en liten guide på engelska.

UGGLAN (Stop motion med föremål)

Här visas vad man bör tänka på när man gör en animation. Ni måste ha en idé och ett enkelt bildmanus (storyboard), bestämma hur många rutor per sekund ni skall ha (15 rutor /sekund t.ex.) och kontrollera att ljuset är bra.

BALLONGEN (stop motion med klippteknik)

Här ser du hur man enkelt kan använda klippbilder när man animerar.

BAKGRUNDER

Tips på bakgrunder och former.

ELEVEXEMPEL