Bildämnet

OLYMPUS DIGITAL CAMERABilder finns överallt i dagens samhälle. De påverkar oss och får oss att tänka, uppleva och minnas saker. Bilder kan förstås av alla, oavsett ålder och ursprung, men tolkas olika beroende på vilka vi är och vilken bakgrund vi har. 

Det finns en mängd olika typer av bilder: konstbilder, läroboksbilder, reklambilder, dokumentärbilder m.m. Bilder kan delas in i grupper: bildkategorier , och vi kommer att kika närmare på en del av dessa på bildlektionerna.

Många har som yrke att jobba med bilder, men man kan också måla, fotografera eller jobba med t.ex. keramik på fritiden – bara för att det är kul!

Nya äventyr väntar!

Nya äventyr väntar! Illustration av Ellen Bristulf

På bildlektionerna får du öva på att skapa egna bilder och former utifrån givna uppgifter. Du får även öva på att sätta ord på vad du ser och vad du kommer att tänka på. Detta för att bli skickligare på att analysera bilder. Allt bildskapande arbete kräver koncentration och vilja. Därför är det är en fördel om man hittar sin egen motivation, uthållighet och vilja att försöka.

Alla arbeten förvara du i din mapp i salen. Efter varje termin/läsår utvärderar du din insats och ditt arbete – allt för att du skall bli medveten om din egen roll när du lär dig och utvecklar ditt kunnande.

Kom ihåg: För att bli riktigt duktig måste man öva mycket, men genom att våga och vilja kommer man långt, även på den korta tid vi har i bildsalen.

Lycka till!