Upphovsrätt och etik

UPPHOVSRÄTT

Vad gäller när man vill använda andras bilder? Är det ok att lägga ut vilka bilder bilder som helst på nätet och får man fotografera när och vad som helst?

Bilder på mobilen - vanligt i dagens samhälle

Frågor som dessa bör man hela tiden ställa sig, speciellt om man lägger ut bilder på nätet. Har man dessutom som jobb att använda bilder är det ett måste att känna till vad som gäller!

I skolan får vi använda bilder lite hur som helst, men INTE i samhället. Och så fort du lägger ut bilder på nätet gäller speciella regler om upphovsrätt som du bör känna till. Upphovsrätten är skyddad i lag och det kan ge böter om man bryter mot den. Webbstjärnan har sammanfattat vilka regler som gäller när man lägger ut bilder på nätet i nedanstående film.

En kort sammanfattning hittar du i nedanstående film

ETIK

I dag befinner sig många ute på nätet en stor del av sin tid. På nätet kan man vara anonym, och man kan utan större problem vara taskig mot någon utan att behöva stå till svars. Detta har blivit ett problem! Går det att förhindra? Ja, om alla lät bli skulle problemet vara löst! Kom ihåg: lägg inte ut bilder och text på nätet som kan såra andra. Använd sunt förnuft!

 NÄTMOBBING

BRA TIPS

IMG_1002