Rum – arkitektur och design

Rummen vi vistas i har stor betydelse för hur vi tänker och mår. I denna övning skall vi undersöka hur färger påverkar oss och hur ett rum vi trivs i kan se ut. Du skall skapa ett rum som intresserar dig – kanske ett drömrum – som du inreder med färg och form för att passa din idé, och som du redovisar med hjälp av ritningar och om du hinner, en liten minimodell.

UPPGIFTEN

FAKTA

I bildspelet får du ta del av känd arkitektur, lära dig mer om formspråk och se exempel på olika interiörer (möblerade rum inomhus)

PLANRITNING

HÄR hittar du info om vad en planritning är och vilka symboler som används. På din planritning skall väggarnas mått vara utritade. Arbeta gärna i skala 1:20. 1 cm är då lika med 20 cm i verkligheten. 5 cm på bilden blir i denna skala 1 meter i verkligheten. Om du har ett stort rum kan du arbeta på ett större papper, eller minska skalan till 1:50. 1 cm är då 50 cm i verkligheten.

INTERIÖRBILD

Att teckna av rum inomhus har alltid varit populärt. Både arkitekter och konstnärer har övat på att teckna av rum. Här ser du ett exempel på en sådan bild.

Skärmavbild 2020-03-08 kl. 21.45.09

Tuschteckning av Arvid Stille 1966

Rummet till vänster (barnteckningen) har inget perspektiv, medan de två rummen till höger har perspektiv. I denna övning skall du testa att rita ett eget rum med hjälp av tekniken.

Tips på hur du får rätt proportioner i ditt rum:

Steg-för steg hur du ritar ett rum i en-punktsperspektiv

Titta på filmexempel på hur man ritar ett rum i en-punktsperspektiv innan du själv sätter igång. Här nedan hittar du två om hur man bygger upp ett rum med en-punktsperspektiv. Tips: om du anger måtten på väggen som du ser rakt framifrån  (0 cm vid golvet och 140 cm vid taket) kan du mäta upp hur hög t.ex en dörr är. Skissa på tekniken på ett A4 skisspapper innan du börjar på din interiörbild (A3 ritpapper), så att du säkert förstått hur det funkar innan du sätter igång.

Fler tips om hur man ritar ett rum i en-punktsperspektiv:

FÄRG

Färg har stor betydelse för oss människor. Fundera på hur din miljö ser ut, och vilka färger du trivs med.

ELEVARBETEN OCH INSPIRATION

Här hittar du mer inspiration om färg och rum.